Home » » Cerita : Hantu Penunggu !

Cerita : Hantu Penunggu !


Kisah ini terjadi lebih kurang 23 tahun yang lalu. Walaupun kisah ini telah lama berlalu
tetapi tetap segar dalam ingatan aku. Semasa kejadian itu berlaku, aku masih bekerja di salah sebuah kilang di kampung aku, kilang ini didirikan di kawasan kebun, tetapi kawasan ni telah dimajukan untuk kawasan perkilangan. Dahulunya tanah ini adalah milik persendirian.

Pada suatu petang, lebih kurang pukul 5 seperti biasa pekerja-pekerja akan bergegas untuk pulang. Tapi pada hari tersebut agak kelam kabut kerana mengejarkan rancangan kegemaran dekat tv iaitu cerita jepun, aku pun dah lupa tajuk cerita tu. Memang cerita tu menjadi kegemaran ramai ketika itu. Dalam keadaan yang agak tergesa-gesa tu
adalah sorang minah ni terjatuh tah mana silapnya aku pun tak tau, terlanggar batu kot. Kepala minah tu terkena dekat pagar, kepalanya berdarah dan darahnya tu pulak boleh tahan jugak banyaknya mungkin kena tang urat kot aku pun tak pasti, habis merah lantai kat situ dengan kesan darahnya. Keesokan harinya, minah yang terlanggar pagar tu pegi keje, heran jugak aku takkan tak cuti, tengok pada dia yang luka tu dah nampak elok, emmm camne boleh kejap sangat elok tak tau lah, masa tu dah tengahhari kalau tak silap aku, minah yang terlanggar pagar tu tetiba menjerit-jerit macam orang kena histeria. Lama jugak dia macam tu kelam kabut jugak, orang lain ingat minah ni ada problem agaknya, kesian jugak sampai menarik-narik rambut sendiri. Pengurus kilang terpaksa menghantar minah tu pulang.

Pada keesokkan harinya pulak, kejadian menjerit-jerit ni berlaku lagi tapi pada orang lain pulak lepas sorang reda kena pada orang lain pulak. Macam pesta pulak, ada yang mengilai, ada yang menjerit, ada yang ketawa, seram pulak aku tengok perangai masing-masing nasib baik aku tak kena. Kejadian ni pulak berlarutan hampir setengah bulan, ramai yang berhenti kerja sebab takut. Kalau nak ke tandas pulak nak kena berteman, yelah takut terkunci dengan sendiri sebab pernah terjadi kat aku sebelum ni, nasib baik tak jumpa apa-apa, melaung-laung jugak la aku kat dalam tu mujur ada orang yang dengar.

Setelah diselidik rupanya ada sebab apa yang telah berlaku. Cerita ini diceritakan sendiri oleh pak guard kat tempat aku bekerja tu. Dia ada melihat satu lembaga putih terbang dari pokok saga di depan kilang dan terus menjilat pada kesan darah minah yang terlanggar pagar tu. Dan pak guard tu cerita, dulu tempat ni kebun milik seorang yang kaya kat kampung ni dan dia takut hartanya di ceroboh maka dia telah menanam tengkorak di setiap penjuru kebunnya sebagai guard la tu kot. Dan bila orang tu meninggal lupa pulak dia nak halau guard dia tu, sampai la kilang tu didirikan kat situ, kira marah la penunggu tu agaknya. Konon-kononnya lembaga tu mengamukla, mengamuk kerana apa pak guard tu pun tak berapa pasti. Tapi yang pastinya semenjak dari itu lah kejadian histeria tu terjadi. Pihak atasan tidak berapa percaya dengan perkara ni. Budak-budak yang terkena histeria tu ada cerita katanya dada mereka seolah-olah dipukul dengan kepala-kepala tengkorak tanpa henti, tu yang menjerit-jerit tu.

Dan untuk menghalau penunggu tu kata sepakat telah dibuat, maka diadakan "samak" entah apa samak tu pun aku pun tak tau. Dipanggilnya bomoh tak mana-mana punya bomoh nak halau hantu tu. Entah apa yang bomoh tu meraban aku pun tak tau, selepas daripada itu kilang aku tu pun kembali aman. Lebih kurang tu la citenye, tapi banyak yang khurafat.... tak taulah aku setakat mana kesahihan kejadian yang sebenar. Wasallam.

Cerita Asal : ayang2 (wangsa maju)
Share this article :

+ Pengkritik + 21 Pengkritik

August 17, 2012 at 2:57 AM

tak searam sangat

November 28, 2012 at 4:07 PM

Any way tq...

Anonymous
December 7, 2012 at 3:04 AM

Cerita jepun DOREMON

Anonymous
December 18, 2012 at 3:55 AM

bolehlah...

December 23, 2012 at 2:35 AM

Citer ni mungkin seram tp tukang cerita x pndai cerita..maka tak seram

Anonymous
December 23, 2012 at 5:03 PM

boleh thn...sram jgk ckit2

Anonymous
January 17, 2013 at 7:50 PM

assalamualaikum......
cherita nie mmng seram ...
tak tau lah kalau aku kat tempat depoh....

Anonymous
February 9, 2013 at 5:53 PM

Seram but ta seram sanad . =.=

Anonymous
March 7, 2013 at 4:16 PM

apa-apa jelah -.-

March 25, 2013 at 11:38 PM

macam pernah dengarr lha cite nie ... Tapy bukan at blog nie ... Btw seram lhaa juaa ... Lagy seram sebab dapat bayangkan :/

Anonymous
April 21, 2013 at 8:27 PM

x seram pon.. ingat nak layan seram tpi kureng la.


May 5, 2013 at 6:48 PM

seram memang... tapi bikin nagih baca dan baca lagi

June 6, 2013 at 10:09 AM

menarik banet artikelnya

June 7, 2013 at 9:04 AM

didirikanya emang tahun berapa

June 11, 2013 at 3:30 PM

thenxs gan

June 13, 2013 at 9:45 AM

kren

Anonymous
June 16, 2013 at 2:34 PM

x dela seram cngt.. tpi tk cbb share cite :)

July 12, 2013 at 10:19 AM

gue kmarin ngimpi di kjar kejar hantu

July 24, 2013 at 9:14 AM

kren............. :D

February 11, 2016 at 12:41 AM

thank for sharing
Cytotec
Obat Telat Bulan

May 10, 2016 at 10:47 PM

seramnya. takut nak pergi bilik air dah.. huhu

[Jemput ke blog saya untuk tips Kerja Part Time Online]

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Blog Anda - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger