Home » » Bau2 Ugutan ? Sekadar Renungan Bersama

Bau2 Ugutan ? Sekadar Renungan Bersama

Salam Semua, dah lama x update blog. nampaknya harini kita dah puasa ke-12 kan? hehe. mcm mana? ok taa? nampaknya ramai org dah buat persediaan raya ? Sy blum bersedia ape2 lg sbb busy dgn berniaga. Assgment. Itulah rialiti seorang pelajar. Raya dah mcm xraya je. duit raya kompom xdapat. kan2 ? hehehe..

Harini, sy nak share satu topik yang hangat. UGUT / UGUTAN. Tanpa Kita sedari. kadang2 kalo kita hanya bercakap yg berunsurkan ugutan, org bole terus buat report kepada pihak polis sbagai " Beckup Report " yang mana kalo si pelaku melakukan ape yang dia ugutkan itu, terus pihak polis akan memberikan tindakan undang2.

Sebagai contoh Sy amik kat Dalam Satu Laman Forum.



Tambahan, Saya Jmpe kat google

Saman kat makamah.. save msg 2... nanti pandai peguam atur 2... saman malu kerna cuba atau cubaan untuk menjatuhkan atau mengaibkan org atas asalan yang tidak munasabah dibawah akta Defamation Act 1957 (Act 286) [saman malu]
information :
under tort of defamation (saman malu) kene ada 3 elements :
1. words are defamatory (perkataan berunsur fitna)
2. defamatory words refer to the person (fitnah itu merujuk kepada org itu)
3. publication of that statement (penerbitan/penyebaran kepada third party)

exception (pengecualian) :
1. fair comment (makudnye - ckp berdasarkan fakta yg benar)
2. opinion (pendapat)


Negara kita ada undang2. kita tak bole buat sesuka hati je. kalo bole, kita sattlekan semua perkara elok2. lg2 dibulan yang mulia ni. buat ape kita nak ugut2 orang kan? bak pepatah melayu " Kerana Pulut, Santan Binasa, Kerana Mulut, Badan Binasa ".

P/s : Kalo saya diugut, ditomah dgn fitnah. sy xteragak2 nak buat report :). hehe.. korang?
Share this article :

+ Pengkritik + 2 Pengkritik

August 18, 2016 at 9:16 PM

Pm
Azizaawgharun@gmail.com

August 18, 2016 at 9:16 PM

Pm
Azizaawgharun@gmail.com

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Blog Anda - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger