Rasepi Char Kuey Teow
Bahan nak Buat Kicap
Air Rebusan Udang
Sedikit sos ikan
Gula Melaka
Kicap Cair
Kicap Masin
Sos Tiram
(masak kesemuanya sekali sehingga menjadi satu pekatan kicap)
Bahan nak buat Pes Cili
Isi Udang yang dah diblend
Cili Kering yang dikisar
Bawang Putih yang dikisar
Sedikit bawang besar dikisar
Garam
Gula
Pak aji
Sedikit minyak
(tumis bawang putih,bawang merah,cili Kering, Udang) sehingga menjadi mcm cili boh ..heheh
Bahan2 Buat Char ko Teow
Udang (jgn buang kulit,kepala,ekor) sebab tuh yg buat die maniss
Koteow halus
taugeh
kucai
lada sulah jika suka
kerang (rebus separuh masak) tak rebus pun takpa..lagi fresh
teloq
minyak
Cara2 nak goreng koteow
1) Masukkan minyak (api mesti kuat..kalau boleh bakar cicak kat syiling lagu baguish)
2)Goreng 3-4 ekor udang sehingga kulit udang kemerah-merahan
3) tuang 2 sudu besar kicap char koteow..kacau
3) Masukkan 3 sudu besar pes cili yang dibuat td.....kacau hingga garing
4)Masukkan koteow...gaul..tauge...gaul...kucai..kacauu...
5)pecah 1 biji telor...kacau...lepas tuh tuang 1 senduk/mangkuk kecil kicap char ko teow sekali lagi
6) kacau dan tutup api...
7)kalau buh kicap tuh byk..so kuah die byk la......terpulang..
sedap gak resepi die....nak2 plak makan dgn cabai jeruk
Labels:
Info
Post a Comment