Home » » Rasepi Char Kuey Teow

Rasepi Char Kuey Teow


Bahan nak Buat Kicap

Air Rebusan Udang
Sedikit sos ikan
Gula Melaka
Kicap Cair
Kicap Masin
Sos Tiram
(masak kesemuanya sekali sehingga menjadi satu pekatan kicap)

Bahan nak buat Pes Cili

Isi Udang yang dah diblend
Cili Kering yang dikisar
Bawang Putih yang dikisar
Sedikit bawang besar dikisar
Garam
Gula
Pak aji
Sedikit minyak
(tumis bawang putih,bawang merah,cili Kering, Udang) sehingga menjadi mcm cili boh ..heheh

Bahan2 Buat Char ko Teow

Udang (jgn buang kulit,kepala,ekor) sebab tuh yg buat die maniss
Koteow halus
taugeh
kucai
lada sulah jika suka
kerang (rebus separuh masak) tak rebus pun takpa..lagi fresh
teloq
minyak

Cara2 nak goreng koteow

1) Masukkan minyak (api mesti kuat..kalau boleh bakar cicak kat syiling lagu baguish)
2)Goreng 3-4 ekor udang sehingga kulit udang kemerah-merahan
3) tuang 2 sudu besar kicap char koteow..kacau
3) Masukkan 3 sudu besar pes cili yang dibuat td.....kacau hingga garing
4)Masukkan koteow...gaul..tauge...gaul...kucai..kacauu...
5)pecah 1 biji telor...kacau...lepas tuh tuang 1 senduk/mangkuk kecil kicap char ko teow sekali lagi
6) kacau dan tutup api...
7)kalau buh kicap tuh byk..so kuah die byk la......terpulang..
sedap gak resepi die....nak2 plak makan dgn cabai jeruk
Share this article :

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Blog Anda - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger